Centrul educaţional-social ortodox „Sfântul Haralambie“ al Parohiei Flămânda, Protoieria 4 Capitală, a fost sfinţit ieri, 10 februarie, de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie arhierească săvârşită cu prilejul hramului bisericii, „Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie“.

 

Centrul educaţional-social ortodox „Sfântul Haralambie“ al Parohiei Flămânda acordă servicii educaţionale şi sociale pentru 26 de copii, răspunzând unor necesităţi acute ale societăţii româneşti actuale în domeniul educaţiei. Aici funcţionează o grădiniţă în care învaţă 13 copii şi un after-school la care sunt înscrişi 13 elevi. „Ziua Sfântului Haralambie este pentru noi sărbătoarea hramului bisericii. În acelaşi timp, Sfântul Haralambie este ocrotitorul preaiubit al activităţilor cu caracter social-filantropic, educaţional, pastoral şi misionar pe care le-am iniţiat aici din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu sprijinul credincioşilor. Aşa se face că de câţiva ani ne-am străduit să amenajăm într-o casă veche, care se apropie de vârsta de 80 de ani, un centru educaţional-social ortodox. Aici învaţă laolaltă şi copii care necesită asistenţa noastră, dar şi copiii ai căror părinţi doresc pentru ei o educaţie creştină, o educaţie care a dat ţării noastre mari valori ale culturii şi ale ştiinţei româneşti, o educaţie care a pornit de la şcolile care existau pe sub streşini de biserici“, a spus parohul bisericii, pr. David Pestroiu, consilier eparhial în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 PS Episcop Varlaam Ploieşteanul le-a vorbit credincioşilor despre Sfântul Mucenic Haralambie, care a fost una dintre victimele persecuţiilor, fiind ucis pentru Hristos în timpul împăratului Septimiu Sever. „Sfântul Haralambie a fost martirizat în anul 202, când la vârsta de 113 ani, în calitate de episcop al Magneziei, o localitate din Asia Mică, a fost arestat de proconsulul oraşului, Iulian, şi obligat să accepte religiile păgâne. Sfântul Haralambie a dat dovada unei fermităţi şi a unei demnităţi cu totul excepţionale, motiv pentru care a fost chemat la Antiohia de Septimiu Sever şi obligat să renunţe la credinţa sa. El este considerat şi un mare apărător de ciumă; de aceea, în Evul Mediu, când multe părţi ale Europei au fost răvăşite de această boală molipsitoare, cultul şi prestigiul Sfântului Haralambie au crescut foarte mult. Mai mulţi domnitori şi boieri români au adus în ţară părticele din moaştele sfântului tocmai pentru a proteja poporul de ciumă şi de foamete“, a spus Preasfinţia Sa.

După Sfânta Liturghie, PS Varlaam Ploieşteanul a săvârşit slujba Parastasului pentru slujitorii, ctitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş. La final, pr. Petru Moraru, slujitor al Bisericii Flămânda, a fost hirotesit sachelar, acordându-i-se dreptul de a purta brâu albastru şi bederniţă. De asemenea, în semn de preţuire şi binecuvântare, Preasfinţia Sa a acordat Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ părintelui paroh David Pestroiu şi unor binefăcători: Anca Ileana Ioan, Florica Avramescu, Ioan Hristodorescu şi familiei Mihnea Octavian şi Cristina Florena Grecu. Pentru merite deosebite în păstrarea credinţei şi promovarea culturii creştine, mai multe persoane au primit diplome de onoare: Răzvan Costache, Ana Maria Nicolaescu, Alexandra Tânjală, Horia Gheorghe Marinescu, Mihai Popescu, familia Ion şi Maria Elena Dragnea. Biserica Flămânda a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Potrivit pisaniei, aceasta a fost un „schitişor de lemn“, ridicat de un oarecare Dimitrie, în anul 1766, şi închinat Mitropoliei ca metoc.

 

                

Image

Parohia „Sf. Haralambie - Flămânda”
Strada Olimpului, Nr. 17
București, Sector 4 România;
Tel. 021.335.50.85; 0723.998.961;
E-mail: contact@sfantulharalambie.ro

„Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu” (Marcu 10:14)