Image

Sfântul Mucenic Haralambie a trait în vremea împaratiei lui Sever (193-211) si s-a facut vestit cu puterea credinsei sale si cu râvna în propovaduirea lui Hristos. Si era acest episcop în Magnezia, din Asia, iar mai-marela cetatii era Luchian. Sfântul Haralambie a marturisit cu stralucire si fara frica, pe Hristos; drept aceea, dregatorul a poruncit sa fie dezbracat de hainele sale si, dupa ce i-au jupuit tot trupul, cu unghii de fier, i-au taiat fâsii de piele de pe trup. Iar Sfântul Haralambie, rau ranit, a zis:

“Multumesc voua, fratilor, ca strunjind trupul meu cel vechi si batrân, m-ati înnoit, îmbracându-mi sufletul cu haina cea noua a suferintelor pentru Hristos,”

Si, vazând cei de fata rabdarea Mucenicului în atâtea chinuri si neîncetatele lui rugaciuni pentru toti, multi din ei, barbati si femei, s-au lepadat de idoli ti au crezut în Hristos; iar dregatorul, cercetându-i si chinuindu-i, fara mila pe acestia, a poruncit sa li se taie capetele.

Se zice ca însasi fata împaratului, Galina, auzind de taria de suflet cu care Sfântul Haralambie a rabdat cele mai grele chinuri, a crezut în Hristos si s-a botezat.

Deci, istrovit de atâtea cumplite chinuri pe care a trebuit sa la îndure, a fost osândit la moarte, prin sabie.

Si Sfântul Haralambie s-a mutat la Domnul, dându-si sufletul în temnita (devenind martir), asteptând sa i se taie capul, si s-a numarat printre Sfintii nostri Parinti.

 

                

Image

Parohia „Sf. Haralambie - Flămânda”
Strada Olimpului, Nr. 17
București, Sector 4 România;
Tel. 021.335.50.85; 0723.998.961;
E-mail: contact@sfantulharalambie.ro

„Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu” (Marcu 10:14)